søndag 4. november 2012

Vurdering av et pedagogisk spill - flowerpower


FlowerPower  er et matematikkspill som er beregnet for 8.-10 trinn. Spillet er tilgjengelig på det ikke kommersielle nettstedet www.matematikk.org, som er et samarbeidsprosjekt mellom høyskoler, universitet og Matematikksenteret.  FlowerPower er et onlinespill som krever at du er tilknyttet internett. Spillet er vurdert på bakgrunn av vurderingskriteriene i boka Didiktikk.



Om spillet:
Spillet handler om å sortere ulike desimaltall, brøker og prosenttall i stigende rekkefølge. Spillet tar utgangspunkt i ulike blomster som spirer og gror seg modne hvis du som spiller klarer og løse oppgavene. Når du har plassert knoppen på riktig plass vil den blomstre men hvis du plassere den feil vi den aktuelle knoppen visne og den totale poengsummen bli redusert. Når du har klart å sortere slik at blomsten har vokst seg moden har du to valg: Enten høste blomsten slik at du får den pengeverdien du har opptjent, eller du kan vente på bien som vil bestøve planten og gi deg flere oppgaver som du kan løse. For å høste og opptjene poeng klikker du på dollartegnet. Ønsker du flere stilker forholder du deg i ro og venter på at bien skal komme og bestøve.


Hvis alle blomstene er plassert riktig på stilken vil bestøvningen gi 3 nye frø der 2 er av samme sort og en vil være av en ny og mer verdifull sort. En vissen blomst på stilken gir 2 fra av samme sort og to visne blomster gir et frø av samme sort. Skal du få nye og mer verdifulle blomster må du altså plassere alle blomstene på stilken riktig. Hver gang nye frø plantes får du bonus i form av mere spilletid. Hvis det derimot  dukker opp sopp skal soppene plasseres i omvendt rekkefølge, så her gjelder det å følge med. I spillet finnes det 5 ulike blomster og 3 ulike sopper som alle gir forskjellige oppgaver med varierende vanskelighetsgrad.


Vurdering av spillet:

Spillet kan brukes som et ledd i å nå målene i henhold til LK06 der det står følgende om emnet Tall og algebra:

….samanlikne og rekne om heile tal, desimaltal, brøkar, prosent, promille og tal på standardform, og uttrykkje slike tal på varierte måtar.

Spillet har et enkelt brukergrensesnitt og det kreves lite av både  lærer og elev for å komme i gang. Flower Power legger opp til høy grad av egenaktivitet og det vil være vanskelig for lærer og styre læringsprosessen til eleven i løpet av spillet. Spillet er beregnet for elever på mellom og ungdomstrinn, men spillet blir fort ensformig og kjedelig hvis du ikke behersker det grunnleggende nivået med å sortere desimaltall i stigende rekkefølge. Det finnes kun et nivå slik at det ikke er muligheter for differensiering, noe som vil virke demotiverende for de elevene som presterer svakest. Spillet er bygd opp slik at tiden er en vesentlig faktor i spillet. Dette medfører at det er vanskelig å henge med for de som trenger noe mer tid for å løse oppgavene. Det er heller ikke mulighet for å lagre arbeidet for å fortsette på et senere tidspunkt. Læreren har ikke mulighet til å sjekke logg over tidligere resultater. For de flinke elevene tror jeg spillet i seg selv er motiverende der kampen om å få en høy poengsum vil være drivkraften. For de elevene som ikke presterer på et høyere nivå og dermed ikke er drevet av en indre motivasjon er ikke tilbakemeldingene i form av visne blomster og manglende variasjonen i spillet det som skal til for å fremme til spillelyst hos eleven.

Spillet er enkelt oppbygd og har ikke samarbeids- eller kommunikasjonssystemer integrert noe som etter min mening har liten betydning for om spillet gir en merverdi for læring eller ikke. For de som føler mestring vil spillet absolutt kunne være et element i variasjon av undervisningen i det aktuelle emnet.
Brukergrensesnittet i dette matematikkspillet består i hovedsak av blomster og bør derfor er i utgangspunktet  være kjønnsnøytral, men vil nok av mange bli oppfattet som et spill som først og fremst tiltaler jenter.Spillet legger ikke opp til konflikter i forhold til hverken religiøs eller etnisk bakgrunn hos spilleren.

Oppsummert så er Flower Power et spill som kan være et supplement i  arbeidet med å styrke elevens forståelse av brøk og desimaltall men fremstår etterhvert som noe kjedelig. Det skjer lite underveis og variasjonen er kun i de ulike blomsterstandene som dukker opp fra stilkene. Brukergrensesnittet kunne nok hatt en  utforming som i større grad appellerer til guttene.

Konklusjon:
Intensjonen med et pedagogisk spill er å skape en merverdi for læring. Akkurat i dette tilfellet har produsenten av FlowerPower kanskje først og fremst truffet de faglig sterke som har god kontroll på brøk og som finner motivasjon i å fullføre spillet med den totale poengsummen som eneste drivkraft. 

Kilder:

2 kommentarer:

  1. Bra skrevet Paul! Du har god struktur i bloggen din. Tror nok at du har oppfylt kriteriene for vurdering av pedagogiske spill i Didiktikk. Du beskriver spillet svært godt. Må nok se på om dette er en pedagogisk ressurs som jeg kan bruke i min undervisning. Takk for informasjonen!
    Hilsen Steinar Sevaldsen

    SvarSlett
  2. Flott innlegg! Fikk virkelig en god innsikt i hvordan dette spillet fungerer. Dette er et spill jeg kommer til å se nærmere på. Litt dumt at det ikke går ann med forskjellige nivå, men for noen elever vil nok dette spillet være midt i blinken!

    SvarSlett